گروه مقاله : مقالات و انتشارات
تاريخ انتشار : 1396/09/10 - 10:24
كد :47

فشار خون پایین یعنی وقتی فشار خون سیستولی کمتر از 90 میلیمتر جیوه باشد؛ ولی وقتی به کمتر از 80 میلیمتر جیوه میرسد حتما با عوارضی همراه میشود.
فشار خون پایین چه علائمی دارد؟
- بیحالی شدید توام با ضعف
- سرگیجه
- سبکی سر
- سیاهیرفتن چشم و تاری دید
- عدم تمرکز
- پوست رنگ پریده و سرد
- تنفس تند و سطحی
- احساس خستگی
- افسردگی
- تشنگی و عطش
- گاهی اختلال در سطح هوشیاری و در سطح پیشرفته عارضهای به نام سنکوب است.
علت فشارخون پایین چیست؟
علل فشار خون پایین می تواند محدوده وسیعی از دهیدراسیون (کم آبی و از دست دادن آب بدن) تا بیماریهای خطرناک یا جراحیهای مختلف را شامل گردد. فشار خون پایین قابل درمان است اما مهم این است که علت این افت فشار مشخص شده و درمان شود.
بعضی از افراد که همیشه دچار کاهش فشار خون هستند کسل بوده و هرازگاهی هم از حال میروند و باید آنها را به بیمارستان رساند تا با تزریق سرم و... بهبودیشان حاصل شود. برای فشار خون پایین در این افراد شاید دلیل خاصی نتوان پیدا کرد، البته کاهش فشار خون ممکن است ناشی از خونریزی خیلی زیاد باشد، مثل فردی که در اثر تصادف دچار خونریزی داخلی شده یا گلوله خورده یا دچار اختلال انعقادی است. خونریزی از این نوع بسیار خطرناک است و سریع باعث کاهش حجم خون، افت فشار خون و حتی مرگ میشود. بعضی از بیماریها مانند اسهال و استفراغ نیز باعث کاهش آب بدن، کاهش حجم خون و کاهش فشارخون میشوند به همین دلیل همیشه توصیه میشود آب بدن بیمار به سرعت جایگزین شود و بیماران مبتلا به اسهال و استفراغ مصرف مایعات را بالا ببرند. البته بعضی از بیماریهای قلبی ـ عروقی یا ریوی هم باعث افت فشار خون میشوند.
فشار خون پایین چه عوارضی دارد؟

فشار خون پایین نسبت به فشار خون بالا شیوع کمتری دارد، اما لزوما بهتر نیست. فشار خون پایین به مرور زمان می تواند مغز را تحلیل ببرد. اکسیژن رسانی به اندامها و بافتهای بدن نیز کم میشود و در نتیجه مواد مغذی کافی به آنها نمیرسد. این بیماری معمولا به دلیل سالخوردگی، عدم فعالیت بدنی و بیتحرکی رخ میدهد.
از همه بدتر، پایین بودن فشارخون میتواند اغلب بدون علامت باشد. بسیاری از این بیماران حتی به فکر اندازهگیری فشارخونشان هم نمیافتند، در حالی که بدنشان به آرامی در حال تحلیل رفتن و از پادرآمدن است.
درمان فشار خون پایین
کسانی که افت فشار خون خفیف دارند اگر در وضعیت ایستاده باشند، میتوانند با تغییر وضعیت از حالت ایستاده به نشسته یا خوابیده و بالا آوردن پاها به طوری که بالاتر از سطح بدن قرار گیرد، سبب بازگشت خون بیشتر به قلب شوند و افت فشار خون را جبران کنند.
نوشیدن آب و جبران مایعات از دست رفته در ورزشکاران و افراد گرمازده یا دچار تب از افت فشار خون جلوگیری میکند. مصرف نمک به مقدار کم نیز همراه مایعات در بالا بردن فشار خون موثر است. همچنین اجتناب از تغییر وضعیت ناگهانی در کسانی که دچار علائم افت فشار میشوند نیز در پیشگیری از این عارضه موثر است.
در کسانی که به طور متوسط یا شدید دچار افت فشار خون شدهاند درمان شامل برطرف کردن یا درمان علت اولیه و سپس جبران مایعات بدن به کمک تزریق سرم یا تزریق خون یا استفاده از داروهایی است که فشار خون را بالا میبرند.
اسید فولیک و ویتامین B12 تاثیری مثبت در عملکرد و گردش خون و همچنین فشارخون سالم را به همراه دارند، که غلات کامل هر دو مورد را دارا میباشند و از دیگر منابع ویتامین B12 ماهی و محصولات لبنی مثل پنیر، شیر و ماست و دیگر منابع اسید فولیک: سبزیجات سبزبرگ تیره مثل کلم بروکلی و اسفناج را میتوان نام برد.
فراموش نکنید افرادی که مکرر دچار افت فشار خون میشوند حتما برای پیدا کردن علت آن باید به پزشک خود مراجعه و آن را برطرف کنند.
پیشگیری از افت فشار خون:

آب و مایعات زیادی بنوشید. الکل مصرف نکنید، زیرا الکل، موجب از دست دادن آب بدن میشود.

رژيم غذايي شما بايد از غلات، سبزيجات، ميوهها، ماهي و مرغ کم چرب غني باشد. آب سبزيجات (آب هويج يا گوجه فرنگي و...)، روغن هاي مفيد و نمک دريايي تصفيه نشده براي شما بسيار مناسب است.
زنجبیل، دارچین و فلفل بر کاهش فشارخون تاثیر دارند، پس اگر فشارخون پایین دارید این مواد را مصرف نکنید. از مصرف غذاهای ترش و ترشیجات همراه با غذا خودداری کنید.
قرار دادن پاها روی هم موجب محدودیت در گردش خون میشود، پس برای سلامت گردش خون در حالت نشسته زانوها و رانها را با فاصله قرار بدهید.
اگر فشارخون نامنظم دارید از ورزشهای سنگین مثل وزنه برداری خودداری کنید چرا که ممکن است موجب بروز آسیبها و مشکلات بیشتری شوند.