گروه مقاله : بهداشت و سلامت پوست
تاريخ انتشار : 1396/5/21
كد :6

جوش یا آکنه مشکلی پوستی بوده و زمانی رخ میدهد که فولیکولها در اثر تجمع چربی و سلول پوستی مرده بسته شوند. معمولا جوش در نواحی پوست صورت، گردن، قفسه سینه، شانه ها رخ میدهد.
جوش یا آکنه در بین نوجوانان بسیار شایع بوده و معمولا بعد از سنین نوجوانی شروع به بهبود میکند. علامت جوش یا آکنه جوش های سرسیاه، قرمز، سرسفید و … است که در هرجای پوست از جمله پوست صورت ممکن است رخ دهد و در صورت عفونی شدن، می تواند دردناک نیز باشد.
عوامل تشدید کننده جوش صورت و سایر نقاط بدن
عواملی که میتوانند سبب جوش زدن صورت و سایر نقاط بدن و یا تشدید جوشهای موجود شوند، عبارتند از:
هورمون ها : هورمونهای اندروژن که در دوران بلوغ و همچنین در دوران بارداری و مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری افزایش ترشح دارند، باعث افزایش سبوم و در نتیجه بدتر شدن و یا افزایش جوشها میشوند.
داروهای خاص :داروهای حاوی کورتیکواستروئیدها، آندروژن و یا لیتیوم نیز میتوانند باعث جوش (آکنه) شوند.
رژیم غذایی: محققان معتقدند بعضی از خوردنیها مانند لبنیات و خوراکیهای پر از کربوهیدرات میتوانند سبب آکنه شوند.
لوازم آرایشی: بعضی از انواع لوازم آرایشی بخصوص آنها که چرب و روغنی هستند، ممکن است باعث آکنه شوند.
استرس: توجه داشته باشید که استرس باعث بوجود آمدن جوش نمیشود، اما اگر استرس داشته باشید، جوش یا آکنه شما بدتر می شود.
درمان جوش صورت و سایر نقاط بدن
درمان جوش یا آکنه با کاهش چربی پوست، و از بین بردن سلولهای مرده، درمان عفونتهای باکتریایی، کاهش التهاب و یا همه چهار عامل ذکر شده، انجام میشود. در اکثر درمانهای تجویزی جوش صورت و سایر نقاط بدن، نتیجه مطلوبی در ۴ تا ۸ هفته اول مشاهده نمیشود و حتی قبل از شروع به بهبود، ممکن است پوست شما بدتر نیز شود. در ادامه به معرفی انواع درمانهای جوش صورت و سایر نقاط بدن میپردازیم.
- درمان های موضعی ساده: این درمان شامل استفاده از محلولها و محصولات موجود در داروخانهها میشوند، که با کاهش چربی پوست، کشتن باکتریها و بهبود دفع سلولهای مرده، به بهبود جوشها کمک میکنند. این محصولات برای جوشها و آکنههای ضعیف و معتدل مفید میباشند.
- درمان خانگی: نمک دریایی به شما کمک میکند تا باکتریهای موجود در جوشهای چرکی کشته شوند و منافذ پوستی پاکیزه بمانند. به این منظور کمی آب را بجوشانید. مقداری نمک دریایی را برداشته و کمی آب بر روی آن بریزید تا خمیری شکل شود. پس از آنکه خمیر سرد شد و دمای آن به دمای اتاق رسید با دست و دلبازی این خمیر را بر روی جوش قرار دهید. صبر کنید تا کاملا خشک شود و سپس محل را با آب بشویید. این عمل باعث کشته شدن باکتریها شده و اجازه نمیدهد تا جوش چرکی در صورتتان اثر و لکهای باقی گذارد.
اگر برای درمان جوش صورت خود خیلی عجله دارید پس باید روشی را انتخاب کنید که سریعتر اثر کند. اگر قبل از خواب کمی خمیردندان سفید معمولی بر روی جوش بمالید، احتمالا صبح جوش شما به مراحل پایانی عمر خود خواهد رسید و شاید هم از بین رفته باشد.
سیب رنده شده را مستقیما بر روی جوشها بمالید و پس از خشک شدن نه تنها به از بین رفتن باکتریهای موجود در جوشهای چرکی کمک میکند، بلکه جوش ها را خشک میکند.
همين طور پياز خام اگر برروي جوش ماليده شود جوش را سريع خشك ميكند
- درمانهای موضعی تجویزی: اگر جوشهای شما به درمانهای ساده موضعی و خانگی جواب ندهد و بعد از استفاده از آنها بهبود نیابد، پزشکتان از این نوع درمان میتواند برای شما استفاده نماید. این درمان شامل استفاده از داروهای ترکیبی و یا طیف مختلفی از داروها و محلولها بوده که با استفاده از آنها جوش های صورت و سایر نقاط بدن بهبود می یابد.
- درمانهای آنتی بیوتیکی: در مواقعی که جوش شما از انواع معمول و شدید میباشد، ممکن است دوره کوتاهی مصرف آنتی بیوتیک نیاز باشد.
- درمان بوسیله ایزوترتینوئین: برای درمان جوشهایی که تبدیل به کیست شدهاند، مصرف آنتی بیوتیکها کافی نیست. برای درمان آکنه کیستی و یا آکنههایی که به درمانهای معمولی جواب نمیدهند، این نوع داروها استفاده میشوند. از آنجا که این داروها اثرات جانبی جدی دارند، فرد می بایست در طول دوران استفاده مرتبا به پزشکش مراجعه نماید.
- قرصهای ضدبارداری: بعضی از این داروها میتوانند به بهبود جوش در زنان کمک نمایند.
- لیزر درمانی و نور درمانی: در درمانهای لیزری با آسیب رساندن به غدد چربی ساز، ترشح چربی را کاهش میدهند. نور درمانی باکتریهایی که باعث التهاب جوشها شده را هدف قرار داده و آنها را به منظور بهبود جوشهای صورت و بدن، نابود میکند.
- لایه برداری و پلینگ نیز یکی دیگر از روشهای درمان جوش صورت و بدن میباشد.
پیشگیری از جوش زدن
هرچند راه قطعی برای پیشگیری از آکنه یا جوش زدن وجود ندارد اما با رعایت موارد زیر میتوان میزان بازگشت پذیری جوشها را کاهش داد:
- پاک کردن آرایش قبل از خواب
- دوش گرفتن بعد از ورزش و یا عرق کردن شدید
- اجتناب از آرایش غلیظ
- شستن آرام پوست و استفاده از شویندههای معتدل